Föräldrar som röker…..

Jag blir verkligen upprörd när jag ser mammor som röker framför deras barn. Mammor som kör sin vagn och puffar på en cigg samtidigt eller tar en promenad med sitt barn hand i hand och bolmar på. Det är bevisat att det är större sannolikhet att barn som har föräldrar som röker själva kommer börja röka. Det är också bevisat att andrahandsrök har ännu större inverkan på en liten barnkropp än vad man tidigare trodde, att man verkligen påverkar sitt barn negativt.

Har man inte ett ansvar som förälder att vara en förebild och inte utsätta barn för detta? Vill inte alla föräldrar ge sina barn de bästa förutsättningarna de kan få och inte ha en negativ inverkan på dem? Jag tycker att man inte bara måste vara så pass stark, man är skyldig sina barn att vara så pass stark att inte röka framför dem i alla fall. Inte när de är med. Det borde inte ens vara svårt , ingen uppoffring?! Blir faktiskt förbannad när jag ser det. Tycker det känns så fel, har verkligen noll förståelse för ett sådant beteende och vill bara rycka ciggen ur munnen på dessa föräldrar. Tänk dessa små färska lungor som suger åt sig allt och denna nybakade hjärna som kommer se rökning som något vardagligt och naturligt i sitt liv.

Nej, tycker vi borde vara bättre än så. Inte för oss, får våra barn (och för oss också). De förtjänar det. Med barn följer ett enormt ansvar och vi visar vägen. Vi ska leda dem rätt, inte tvärtom och dessutom förgifta dem lite på vägen. Finns inga ursäkter för detta i min bok.

2 thoughts on “Föräldrar som röker…..

  1. Jag vet. Jag blir också väldigt arg. Det värsta jag sett är när ett barn på våra barns dagis får ett syskon, och mamman har rökt hela graviditeten, och barnet lär från födseln ha syrgastub mm med sig i vagnen bla, en slang i näsan flera månader från födseln. Jag tycker det är fruktansvärt. Då är man inte lämpad till att vara förälder tycker jag.

  2. Vidrigt.
    En ung tjej här i området fick nyss ett barn och hon rökte, kedjerökte, hela sin graviditet. Väldigt öppet…

    Känner liksom redan där att det kommer nog inte sluta så bra men vad gör man? Antar att hennes bm försökt men det är ju tyvärr inte olagligt att röka som gravid..

    Tycker det är sorgligt när man vet så mycket mer idag än vad man gjorde för säg 20-30 år sen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s