Att röka under graviditeten

Jag vill prata med er mammor som just nu är gravida och röker, jag hoppas innerligt att ni är få.

Varför fortsätter ni att röka, blundar ni för riskerna eller bara för svårt att sluta? Är inte er bebis den bästa motivationen som finns? Läs på vad ni utsätter honom/henne för, skulle ni kunna leva med er själva om er bebis fick en skada som berodde på er rökning? Skulle inte ert samvete jaga er för resten av livet, är det värt risken att försvåra/försämra ett barns liv? Alla kan sluta röka, det handlar om vilja, motivation, att bestämma sig, prioritera och sen hålla det. Jag vet, har själv en gång rökt och slutade drygt 6 månader innan jag blev gravid med Antonia. Det var svårt men 4 månader efter det att jag slutade har jag aldrig varit sugen på en cigarett igen. Gör en plan, bestäm ett datum, hitta någon som kan stötta och framför allt: tänk på er bebis! Att röka och förgifta sig själv är dumt i sig, att dessutom förgifta sitt ofödda barn är oacceptabelt. Beroendet är framförallt psykiskt. Att fortsätta röka när man vet om vad man faktiskt får i sig och vad det gör för kroppen (det är verkligen ett gift) är antingen korkat (men det är det nog få som är), svagt (för svag för att vilja ta tag i det) eller lathet (att orka ta tag i det). Ett barn besegrar allt det där, tänk bara på vad det innebär och på vilka konsekvenserna är. Verkligen ta in det, öppna ögonen och agera. Styrkan att klara det finns i varje mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s